Analys av alliansens FRA-uppgöresle, punkt 11

I Alliansens uppgörelse om FRA-lagen från 25:e september finns 15 punkter beskrivna. Punkt 11 lyder:

En underrättelseskyldighet till enskild införs.

I min naivitet trodde jag att det betydde att en individ som felaktigt blev avlyssnad skulle få veta det. Helt fel, visar det sig, enligt interna dokument innifrån alliansen, för ansvaret ligger på oss individer att fråga, högst en gång per år, om vi blivit felaktigt avlyssnade. Det svar man kommer att få är endera "Ja, du har blivit felaktigt avlyssnad, vänd dig till JK så ska vi se om du har rätt till ersättning", eller "Det finns ingen orsak till ersättning".

Så, om min privata kommunikation felaktigt avlyssnats, då får jag skadestånd? Nej, du kan bara få ersättning om dessa fyra villkor är uppfyllda:

  1. Du blev avlyssnad genom direkt avlyssning av just dig, personligen. Blir du avlyssnad för att FRA råkade få en träff på dig när de sökte på någon annan, så har du ingen rätt till ersättning.
  2. Du är hemhörande i Sverige, vilket troligen betyder svensk medborgare eller person med uppehållstillstånd i Sverige. Är man turist på besök, eller väntar på uppehållstillstånd, eller utlänning på affärsresa i Sverige, så kan man känna sig blåst. Och naturligtvis alla andra, misstänkta utlänningar som bor utanför Sverige.
  3. Du anses ha blivit felaktigt avlyssnad, dvs man trodde att du var bin Ladins högra hand i Sverige, men det visade sig vara fel.
  4. Avlyssningen inte är sekretessbelagd. Men det kommer ju allt att vara, så det lär ju alltid gälla.

OK, så om jag får reda på att jag inte har rätt till ersättning, vad betyder det? Ingenting! FRA kan ha massor av avlyssnad kommunikation från dig, men de behöver inte avslöja det, enligt punkterna ovan.

Men all trafik som startar och börjar inom Sverige ska ju inte avlyssnas, eller hur? Fel. Det står nu klart att från och med 1:a januari kommer all kommunikation som FRA kan få sina fingrar på kommer att skickas till dem. Den trafik som startar och slutar i Sverige ska raderas, men först efter att det loggats, vilket troligen betyder att man behåller kopplingarna i våra sociogram, dvs vem som pratar med vem, men raderar själva meddelandet. I alla fall från datorerna. Om någon anställd på FRA ser att du sexchattar med grannen, och sedan raderar den informationen från FRA:s datorer, så finns ju informationen kvar i den anställdes huvud. Den kan inte raderas, vilket betyder att den kan missbrukas, exempelvis genom utpressning.

Välkomna till det nya Sverige! Jag hoppas ni kommer att trivas!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.