Mats Henricson

Mats Henricson

Saker som blippar på min radar

Skriv Shakespeare sonetter med hjälp av Ajax

En lite annorlunda och rolig använding av Ajax, där dynamiska dropdown menyer hjälper en att skriva sonetter genom att välja rader ur existerande sonetter av Shakespeare. Egentligen väldigt lyckad, eftersom jag nu lärt mig grunderna för hur de ska rimma. Sålunda lyder mitt verk:

Who will believe my verse in time to come
O none, unless this miracle have might
Shall you pace forth, your praise shall still find room
As any mother’s child, though not so bright

I grant thou wert not married to my muse
Yet eyes this cunning want to grace their art
Then beauteous niggard why dost thou abuse
O let it then as well beseem thy heart

O know sweet love I always write of you
Such is my love, to thee I so belong
But thence I learn and find the lesson true
Spend’st thou thy fury on some worthless song

Such seems your beauty still: three winters cold
To me fair friend you never can be old

Gratiskurs: Java för C++ programmerare

För ett år sedan höll jag en endags kurs om Java för en grupp C++ programmerare. Sedan dess har materialet legat på hårddisken oanvänt. Så jag putsade till det lite, skrev lite nytt material och lade precis upp det på nätet i S5 format.

Man kan med viss rätta tycka att jag är ett decennium för sent ute, men Java är ett rörligt mål, och jag är ganska nöjd med resultatet. Jag tycker att det är en grundlig genomgång av vad Java är och hur det skiljer sig från C++. Jag har en gedigen bakgrund inom C++, så jag tror jag fått med det mesta, förutom att jag inte hängt med så bra i vad som sker i C++ svängen de senaste åren. Även C++ är ett rörligt mål, tydligen.

OpenID verkar ta fart

Det har stått mycket på nätet om OpenID de senaste två månaderna. Det finns ett antal öppna servrar där man kan registrera sitt eget ID som man sedan använder för att identifiera sig på nätet. Det finns även open source OpenID servrar implementerade i flera olika språk som man kan hosta själv. Och nu har Microsoft ställt sig bakom idén. Hoppas bara det inte blir som med Kerberos

Yahoo! Pipes

Yahoo har släppt något de kallar Pipes. Har man någon sorts Unix-bakgrund så får man rätt associationer – det är ett sätt att låta data flöda genom olika filter och program för att ge nya data. Det som är spännande med Yahoo Pipes är att den kan hantera vilken WWW data som helst. RSS feeds, Google Base data, vad som helst i stort sett. Med ett visuellt verktyg kan man sedan pipa det hela genom olika verktyg och andra pipes, utan begränsningar, för att sedan publicera datat i en ny URL. Hur som helst så har väldigt många bloggat om det idag. Kan bli stort. Det ser spännande ut.