Så köper man en standard + svart lista

Microsoft har under en tid försökt göra sin ofullständiga standard för dokument, OOXML, bli standard, i ett desperat försök att stoppa ODF, ett sedan tidigare standardiserat dokumentformat som bland annat Open Office stödjer.

Sverige (genom SIS) hade ännu inte tagit ställning, utan mötet tog plats idag. Det visade sig att över 20 företag plötsligt hade bestämt sig för att betala 17.000 kronor för att bli medlemmar i SIS, och de röstade alla JA till OOXML. Ett antal företag, bland annat IBM, bestämde sig för att lämna mötet innan omröstningen, eftersom det hela uppenbarligen var en fars.

Här är listan på företag som uppenbarligen köpts upp av Microsoft. Skam skam skam!

 • Exor AB
 • Formpipe software AB
 • H-Vision AB
 • HP
 • Cybernetics
 • Ibi2kitAB
 • Readrift AB
 • Emric AB
 • Strand Interconnect AB
 • Nordicstation AB
 • Sourcetech AB
 • Cornerstone Sweden AB
 • Solid Park AB
 • Fishbode systems AB
 • FSSystem AB
 • KnowIT Sverige
 • Modul 1
 • IDE Nätverkskonsulter
 • Connecta AB
 • Camako Data HB
 • Sogeti AB
 • Tieto Enator Corp.

Jag kommer i alla fall att försöka undvika dessa företag i framtiden!

Här finns mer information för den som är intresserad.

14 responses on “Så köper man en standard + svart lista

 1. Hm, tyvärr har du fel analys vilket kan bero på att du har fått höra saker från tredje part, kanske t.o.m från fjärde part?

  1. Det har ALDRIG varit frågan om att stoppa ODF, ODF är u redan en internatinll standrad, den går inte att stoppa. Alla som är FÖR OXML är också för ODF. Alla jag hörde (för jag var där) uttryckte att det var positivt att det finns två standarder som stöder olika funktioner inom dokumentformatfrågan.

  2. 20 företag har INTE plötsligt bestämt sig, frågan har varit uppe jättelänge inom partnerrörelsen som arbetar med Microsoft-verktyg. Alla har inte djuplodat OXML-syntaxen men man har haft en kundorienterad och affärsmässig syn på detta. Kunderna till dessa företag som du har svartlistat (vilken betydlese detta nu har) VILL att Microsoft släpper ifrån sig kontrollen över världens mest använda  filformat (om npgra år i alla fall då mpnga har uppgraderat tillOffice 2003). När signaler så kom att IBM började värva "hang arounds" bakom kulisserna så reagerade de företag som redan hade engagerat sig i frågan.

  3. IBM agerade som en dålig förlorare, när man insåg att deras NEJ-röst inte skulle spela någon roll. I stället för att sitta kvar och argumentera eller kanske bara lyssna för att sedan kunna komma med motargument i den efterföljande retoriken (som den här t.ex) så lämnade man WO. Att några andra "hang arounds" valde att också lämna syntes var uppgjort i förväg.

  4. Din svarta lista är riktigt kul, den kan användas positivt av de nämnda företagen när de vill visa att de har tagit ställning för att Microsoft skall släppa sitt filormat fritt och att uvecklingsprocessen skall drivas av en etablerad internationell organisation.

   

 2. Så det är positivt att det finns två dokumentstandarder? Jag tycker det påståendet är rätt befängt. Om du tror att Microsoft med OOXML släpper ifrån sig kontrollen över sitt dokumentformat så är du riktigt naiv. Jag tror du har fel om du tror att "min" svarta lista kan användas till något positivt. Jag tror detta kommer att medföra att flera av dessa företag får dåligt rykte.

 3. Selv om man har diskutert filformatet innen partnerrörelsen så betyr det ikke at man kan komme siste dagen og melde seg inn i SIS.

  Standardiseringsarbeid betyr at man skal jobbe innen standardiseringsorganisasjonen.  Jobber man utenfor SIS i en "partnerrörelse" og kun innmelder seg siste dagen så har man *ikke* vært med, og man bör holde seg borte fra stämmegivningen.

  Diskusjonen *skal foregå* innenfor SIS, ikke bare stemmegivning.  Man har ingen ting å gjøre i et standardiseringsorgan hvis man kun vil stemme.

 4. Vad FÖRVÅNANDE att den första kommentar som kommer är från nån som agerar Agent åt microsoft, och börjar med att säga att man inte alls motarbetar ODF och fortsätter med att attackera IBM.

  Har bara en sak att säga om det: FY FAN för Microsoft och dess horder av prostituerade IT-luder.

  Det är bara att vägra använda OOXML om det blir en standard samt upplysa världen om hur kasst det är. Personligen tänker jag sätta mig och koda en transcoder för att flytta OOXML dokument till ODF som en webtjänst.

 5. Du for argumentationen på sandladeniva och du är lika kompatibel med verkligheten som hanteringen av svenska tecken i din bloggeditor. Du anvander bergis en Mac?

  Formodligen (jag gar nu over till Mac-mode ..) ar du studerande och med i någon (se dar, ett svenskt tecken!!) föreningen for Open and Free Software. eller hur?

 6. Nej, jag tycker inte min argumentering är på sandlådenivå. Tycker du att det är rimligt att standardisering ska försiggå på detta sätt? Att ett stort antal företag plötsligt och oanmält dyker upp, betalar 17.000 SEK var, röstar i en fråga, och sedan går hem? Tycker du det är rimligt?

  Anledningen till att ÅÄÖ inte fungerar vet jag inte, men du kanske kan upplysa mig? Jag kör Pebble 2.0.

  Mac, nej tack. Men att du kör Windows är uppenbart.

  Student, nej. Det är nästan 20 år sedan jag tog min examen. Sedan dess har jag jobbat i över två år i X4J16/WG22, samt varit aktiv i JCP. Vad har du för standardiseringserfarenhet?

  Jag är inte med i någon free/open source grupp, men jag borde nog. Kör helst Kubuntu på min laptop, och Open Office. Ser du något problem med det så säger det mer om dig än om mig. Fast du vågar ju inte berätta vem du är, förståss…

 7. Jag kan säga att MS varit väldigt aktiva mot sina partners angående detta. De har både skickat mail där de skriver vad som förväntas av deras partners och ock också kontaktat partners privat för att övertyga dem att lägga sin röst, så jag är inte förvånad.

 8. Tycker det är fel att Några av Microsofts Röstningar ska Gälla
  Om det inte är bara En Röst för Mickrosoft Guldpartner eller Ej
  Det ska inte komma till den frågan att det liknas med Muta eller Maffia metoder men tyvär är det så att det är så här Maffian gör…

  Så en röst för Microsoft
  så om de betalt 374000kr eller ej

  Så borde det Göras hört att Det Ogiltigförklaras (Röstningen)
  För det Är rent löjeveckande att
  man kan köpasig Majoritet..

  Typ de som alldrig satt sin fot där innan bara stövlar in och gör att Microsofts En röst Blir flera Hundra
  Så Köper man de svenska Rösterna av idag, Vad blir det då I Morgon
  Köper de Våran tyssnad eller köper de våran röst….

  Tänk effter innan det är för sent…
  För att vara effter kloka er en frukt av de som har Idioti som Mor och Dummhet som Far

  /Gnuru

 9. Det är bergis ett Windowsvirus som har krypit in på denna sida så åäö inte funkar…

 10. Jag har testat ett par olika linux-distros och skulle gärna bytt permanent. Jag har inget emot Windows per se men blir alltmer trött på Microsofts beteende världen över. Tyvärr är jag låst till Windows genom att jag använder Adobe’s produkter. Sånt här får mig seriöst att överväga att byta till Mac för att komma runt det problemet!

  Jag skulle tro att det enda som biter på sånt här beteende är när det får negativa konsekvenser för deltagarnas plånböcker. Som privatperson kan man kanske inte göra så mycket där vad gäller de flesta av de här företagen.

  Men, jag hade tänkt beställa ett par HP notebooks nästa vecka, det blir inget av det nu och jag tänker se till att undvika deras produkter de närmsta åren. Som grannskapets och släktens dator-guru lär de dessutom gå miste om fler affärer. Hoppas fler gör liknande val.

 11. Obsolut! Jag var rätt intresserad av HP:s laptops, men nu har det intresset försvunnit. Min välvilja till HP har bytts från ljummet till iskallt.

  Jag hoppas ni på HP tycker det va värt priset!

 12. Du tror inte Microsoft hade haft råd att köpa några fler företag än dom du ser på listan. om dom hade velat säkra omrösningen..*S*

  Barnsligt…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.