Det där kan jag (faktiskt) inte?

På mitt nuvarande uppdrag fick vi nyligen stora problem efter vi släppt senaste releasen. Jag försökte hjälpa till, men prestandaproblem är inte min starka sida. Det blev lätt att jag ville säga "Det där kan jag faktiskt inte".

Men vaddå "faktiskt"? Som om jag kunde allt annat, förutom prestandaproblem?

För att ge exempel på total transparens tänkte jag faktiskt skriva ner saker jag är riktigt dålig på, så att folk vet vad de får om de anlitar mig som konsult. Here we go!

 • CSS – varje gång jag tvingas skruva på CSS så är det mer tur än skicklighet ifall jag lyckas med annat än rent triviala saker. Jag saknar erfarenhet och förståelse för grundprinciperna.
 • JavaScript – den längsta JavaScript funktion jag någonsin skrivit var på typ 10 rader, och jag har aldrig skrivit något av någon som helst substans, så luta er inte mot mig när era closures krånglar!
 • Toolsmith – varje projekt behöver en toolsmith som ser till att continuous integration fungerar, att deployment fungerar, att properties-filer patchas automatiskt, installerar wikis och annan viktig mjukvara. Jag är riktigt usel på bash och liknande också, inklusibe sed, awk, grep, etc etc etc. Egentligen är det ett under att jag kunnat köra Linux i runt tre år. Jag hankar mig fram som glad amatör.
 • Maven – kan bara grundprinciperna, saknar kunnande för att göra annat än det enklaste. Har förut avskytt Maven, men det används överallt, så det är bara att bita ihop.
 • Prestanda – jag har läst 5 böcker i ämnet, men har ingen riktig erfarenhet av att tuna applikationer eller databaser.
 • Säkerhet – kan noll och intet, så jag hoppas andra kan hoppa in och göra det jobbet i de projekt jag sitter i. Finns det ingen annan så får jag naturligtvis göra det själv, men min startsträcka blir rätt lång.
 • Skalbarhet – här är jag lite kluven i mitt omdöme, för det kan också vara fallet att jag har en inbyggd känsla för skalbarhet som gör att jag aldrig tänker på det.
 • Subversion/Perforce/Git/Mercurial etc – jag saknar egentligen intresse, och blir nervös inför minsta merge. Jepp, så är det.
 • SQL – jag har blivit bra mycket bättre genom åren, men kan fortfarande inte skilja på en yttre och en inre join. Har faktiskt sumpat två jobbintervjuer på att inte kunna svaret på den frågan. Jag vet inte ens varför det är viktigt att kunna skillnaden!
 • Regexp. Så fort jag inser att jag måste skriva lite regexp så darrar fingrarna till lite. Som oftast ror jag hem det, men inte utan att kontakta någon av mina kunniga Crisp-kollegor.

Säkert många saker jag glömt. Vågar ni lista ner era svagheter, eller är det bara jag som har svagheter? 😉

One response on “Det där kan jag (faktiskt) inte?

 1. “Att veta vad man inte vet, är också ett slags allvetande”.

  Bra där. Själv är jag dilettant på så många områden att jag tappat kontrollen. 🙂

  Jag är generalist och kan en massa detaljer på en massa områden men är inte expert på en enda grej.

  Så min lista skulle bli skitlång om jag gjorde som du. Det är det enda jag vet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.