Vad du inte visste om LOU – Lagen om offentlig upphandling

(this post will be in Swedish since it is a response to Swedish legislation describing how to sell and buy software. If you still are interested, Google Translate is your best friend 🙂

LOU – Lagen om offentlig upphandling Ă€r fröet till mĂ„nga katastrofer för statliga och kommunala mjukvaruprojekt. TĂ€nkt som ett verktyg för att hushĂ„lla vĂ€l med statliga medel, genom att konkurrensutsĂ€tta erbjudanden bidrar LOU tyvĂ€rr till att skapa dĂ„liga förutsĂ€ttningar för att lyckas med mjukvara.

Det knasiga med LOU Ă€r de felaktiga incitamenten: Om vi antar att de funktioner som Ă€r anvĂ€ndbara Ă€r relativt okĂ€nda i ett tidigt stadium av projektet sĂ„ Ă€r default practice vid anvĂ€ndandet av LOU att funktionerna skall specas i början och sedan skall billigast leverantör vĂ€ljas. Det vanligaste sĂ€ttet att jĂ€mföra leverantörer Ă€r att skapa en lĂ„ng lista av den sammanlagda funktionaliten i deras produkter och sedan lĂ„ta dem bjuda pĂ„ minsta kostnad. Inte ovĂ€ntat kommer vinnande leverantör efter kontraktet’s inskrivande att snabbt flytta pĂ„ senior kompetens ur projektet till fördel för junior och vips befinner bĂ„de kunden och leverantören i en lĂ„ngsam dödsdans dĂ€r kundens anvĂ€ndare blir förlorarna.

LOU innehÄller dock ett antal möjligheter som du som upphandlare kan nyttja smart.

Det första Àr ProjekttÀvlingar

“En projekttĂ€vling kan vara en bra lösning om den upphandlande myndigheten ska upphandla tjĂ€nster som resulterar i en ritning eller projektbeskrivning.

ProjekttĂ€vlingen Ă€r öppen för alla. Leverantörerna blir bedömda av en oberoende och sakkunnig jury som utser den vinnande ritningen eller projektbeskrivningen. TĂ€vlingsbidragen Ă€r anonyma och kan jĂ€mföras med varandra. Efter projekttĂ€vlingen kan den upphandlande myndigheten tilldela ett tjĂ€nstekontrakt till vinnaren eller vinnarna. ”

ProjekttÀvlingar kan anvÀndas till att be leverantörerna implementera en körbar prototyp pÄ ett utpekat huvudanvÀndarflöde samt tex. skisser pÄ anvÀndarlayout och systemarkitektur. Fördelen Àr att du kan vÀlja den lösning som passar, snarare Àn den billigaste leverantören, efter det att du fÄtt ett grepp om mognadsgrad hos leverantören.

Alternativ 2 Àr  KonkurrensutprÀglad dialog
————–
“KonkurrensprĂ€glad dialog fĂ„r anvĂ€ndas nĂ€r det Ă€r omöjligt att utforma nĂ„gon mer exakt specifikation, samt i de fall nĂ€r det inte gĂ„r att utforma specifikationer som gör det möjligt att vĂ€rdera alla lösningar som marknaden kan erbjuda. Förfarandet Ă€r möjligt att anvĂ€nda nĂ€r den upphandlande myndigheten i stort kĂ€nner till vilket slutresultat som ska uppnĂ„s, men dĂ€r myndigheten inte i förvĂ€g kan faststĂ€lla hur resultatet ska uppnĂ„s pĂ„ bĂ€sta sĂ€tt i form av t.ex. finansiering, rĂ€ttsfrĂ„gor eller tekniska lösningar. Dialogen ska resultera i en eller flera lösningar som blir grunden för de anbud som deltagarna sedan erbjuds att lĂ€mna”

Igen ett sÀtt att köpa tidig information, dvs att kÀnna leverantörerna pÄ pulsen, se vilka man kan föra en bra dialog med och bÀttre möjlighet att vÀlja en relevant lösning snarare Àn en mÀngd features i en sÀck.

Jag kÀnner till fÄ företag som idag praktiserar dessa möjligheter (om du gör det, tipsa mig!). Men, de finns, gÄr att anvÀnda och medges inom ramen för LOU. DÀrför behöver vi sprida kunskapen.

Ps: Vill du veta mer om LOU eller  hur du upphandlar mjukvara som maximerar verksamhetsnyttan sĂ„ hĂ€ng med pĂ„ min och Mia’s kurs  “Certifierad Agil BestĂ€llare 9-10e Mars“.

3 responses on “Vad du inte visste om LOU – Lagen om offentlig upphandling

  1. Bra post Mattias. Det ska bli kul att hÄlla den hÀr kursen med dig och sprida ljus över LOU!

  2. Hej!
    Jag vet att Göteborg Energi och Halmstad kommun har testat det hÀr.
    Vill ni ha kontakt med dem kan jag bistÄ. Jag tror kunskapen om det hÀr Àr alldeles för lÄg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.