Detta har hänt i sommar

För er som inte knarkar tekniknyheter lika okontrollerat som jag gör har jag nöjet att få summera de senaste 5-6 veckorna inom områdena Java, Ajax, Scrum och annat av intresse. Tro mig, jag har gallrat stenhårt.

  • JUnit 4.4 släpptes nyligen. Nyheterna var inte speciellt upphetsande.
  • En av mina favoritbloggare, Cederic Beust, har skrivit om dynamiska och statiska språk. Inte mycket text, men mycket intressant. Väl värt ett par minuter.
  • Av någon anledning är kodformattering mig nära hjärtat, så det var med visst nöje jag noterade att Slashdot hade en tråd om detta i somras. David Herron har bloggat i samma domäner, vilket är kul, även om han verkar ha snott titeln på sitt inlägg från mig.
  • Medlemmar från Ajax-ramverket Dojo har skrivit en artikel med namnet "Why Dojo", som jag tror alla som står i valet och kvalet att välja Ajax-ramverk nog bör läsa. Dojos event-modell är väldigt cool, och tydligen har den blivit extra bra i senaste 0.9 versionen av Dojo.
  • En annan Ajax-artikel med namnet "Write scalable Comet applications with Jetty and Direct Web Remoting" borde intressera alla som försöker välja Comet-ramverk. Go DWR Go!
  • ThoughtWorks har släppt en "agile project management software" med namnet Mingle. Vet inget mer om detta, men Henrik kanske känner sig manad?
  • Matt Raible har summerat "Open Source Web Frameworks’ Mailing List Traffic – June 2007", dvs hur mycket trafik är det på de olika ramverkenas mailinglistor. Ganska intressant, om man försöker avgöra vartåt det blåser. Till min stora glädje ligger Wicket bra till, Liksom GWT, men mest trafik har Ruby on Rails, vad man nu kan dra för slutsatser av det?
  • W3C funderar på att inte låta HTML 4 övergå till XHTML, eftersom de verkar vilja göra en femte version av HTML. Vad ska man tro om det?
  • Specifikationen för Java EE 6 har släppts. Troligen kommer de första implementationerna först i början av 2009.
  • Jag försöker hålla ett öga på vad som skrivs om Scala, då jag fått intrycket att det kanske är ett bra språk för framtidens multi-core processorer, så artikeln "Is Scala the new Groovy" kunde jag naturligtvis inte undvika. Sedan finns det de som tror att Terracotta är rätt väg att skriva multi-core applikationer i Java, så "Hello Terracotta" kanske är rätt ställe att börja?
  • Vill man läsa mer om JavaScrips framtid så kan man läsa här. Daniel?
  • För oss anhängare av Google Calendar är nog artikeln "Black belt scheduling with Google Calendar" oundviklig.
  • Vad kommer efter social networking? Själv har jag inte en aning, eftersom jag känner mig helt bakom flötet när det gäller Facebook, YouTube, MySpace, Twitter, etc etc etc.

Privat har jag varit en vecka i Småland, 4 veckor i Thailand, samt en vecka i Västerbotten, där jag och mina två söner besteg fjället Jengegietje, 1477 meter över havet, i lysande väder. Shorts och T-tröja räckte på toppen!

2 responses on “Detta har hänt i sommar

  1. Apropå fjällvandring kan jag rekommendera Saltoloukta. Det är en Stf-station/hotell man måsta ta sig till per båt, inga bilar där alltså; en gammal hotellänga i timmer, tvåvånings och rätt charmig. Sedan kan man gå ut och bestiga Nuolja eller spankulera på Ultevis hedar.

    Jag var där med min pappa och brorsan, en sommar på 80-talet. Fin vy över Stora lulevatten. Ett år senare var vi Abisko, som hade mindre charm: betonghotell, bilväg ända fram och så järnväg. Bidrog gjorde förvisso vädret: i Saltoluokta var det sol, i Abisko mulet…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.