Silverlight

Microsoft är på väg att släppa något de kallar Silverlight version 1.1. Det hette visst något annat förut, men de har skakat fram ett namn som kanske slår lite bättre. Några påstår att det kommer att slå ihjäl Ajax, eller Flex/Flash, eller båda. Jag tror inte att något av det kommer att lyckas, av några anledningar:

 • Det är inte öppna protokoll eller miljöer
 • Det finns just nu inget stöd för Linux
 • Flash har redan ett otroligt brett stöd i alla browsers
 • Det är inte den öppna webben, utan den exekverar i en 4+ MB stor plugin
 • Det kan inte indexeras av sökmotorer
 • Alla (eller i alla fall väldigt väldigt många) misstror Microsoft

Jag tror därför inte att det blir en särskilt stor hit.

3 responses on “Silverlight

 1. Jag tror inte heller det blir någon hit, men man vet ju aldrig med Microsoft. När de satsar rejält på någonting så blir det ofta stort, bl.a. p.g.a. att de tekniskt sett faktiskt ofta är ett litet snäpp bättre jämfört med konkurrenterna som de kopierar från (t.ex. C# kontra Java – ingen jättestor skillnad, men C# var klart bättre när det kom helt enkelt för att det var lite modernare och kunde ta lärdom av Javas misstag).

  Och att det inte kan indexeras av sökmotorer: Jag läste nånstans att det är precis tvärtom, och att MS menar att det är en fördel jämfört med Flash.

  Själv hoppas jag att någon öppen standard slår igenom istället. Varken Adobes eller MicroSofts alternativ är ju öppna.

 2. Inget linux stöd? Ne de har de väl inte just nu. Men Miguel Icaza som är huvudansvarig för OSS implementeringen av .NET – mono – sa att de inte skulle vara några problem att porta det till *nix plattformen.

  Men ja kan vaela hålla me om att d verkar inte särskilt attraktivt. Men vem vet kanske man får en rak höger en dag o upptäcker att d här va visst bra 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.