På många arbetsplatser, för att inte säga de flesta, som jag har varit på så har de fysiska omständigheterna för effektivt team-samarbete varit undermåliga. Det vanliga är att man inte anpassar bordsplacering efter teamens behov utan efter estetiska principer och organisationens behov av flexibilitet med avseende på att kunna fördela ut skrivbord till nyanställda och konsulter.
Ovanpå detta är man ofta snål med datorer och whiteboards, vilket leder till att utvecklare allt för ofta sitter med sega maskiner och i avsaknad av bra ytor att rita och diskutera med. Resultatet är ofta ett enormt behov av konferensrum, för att komma bort från det kontorslandskap man sitter i, för att kunna prata i avskildhet. För det mesta finns det därför alltid alldeles för lite konferensrum. Ett problem som inte skulle existera om företagens team redan satt i bra “konferensrum”.
Enligt min mening håller fortfarande Kent Becks beskrivning av det ideala XP-rummet från eXtreme Programming boken.
De ställen där jag varit där det funnits rum enligt denna modell så har de team som kunnat sitta så ofta varit betydligt mer produktiva och haft roligare än de som suttit utspridda i kontorslandskap och med dålig placering i förhållande till varandra.
Så vad bör man ställa för krav på en vettig miljö för att få till effektivt team-samarbete? ;
Nedan bild visar ett bra XP-rum i mitt tycke.
Den uppfyller följande krav (utan någon ordning på viktighet även om placering av skrivborden är bland det allra viktigaste!);
- Placering av skrivbord
Detta är kanske den enskilt viktigaste detaljen i den fysiska omgivningen för ett team för att få till effektivt team-samarbete. Skrivborden skall vara så placerade att det tar HÖGST 2-3 SEKUNDER för vilken team-medlem som helst att RULLA till vilken annan team-medlem som helst.
Detta är en förutsättning för att bra samarbete skall utvecklas mellan samtliga i teamet enligt min mening.
Detta innebär nästan alltid att det är bäst att sitta rygg mot rygg.
- Avskildhet.
Teamet bör sitta hyfsat avskilda från resten av verksamhet så att de kan föra livliga och högljudda diskussioner om så önskas utan att störa omgivningen. De skall också kunna ha musik i bakgrunden om de vill, och helt enkelt själva kunna definiera vilken ljud och ljus miljö de vill ha för att de skall trivas och kunna vara effektiva.
Därmed inte sagt att de skall vara så avskilda att de är långt att nå resten av verksamheten, som lämpligtvis finns grannar med var de själva sitter, i samma korridor och våningsplan typ.
- Whiteboards och Scrumboards
Teamet bör har tillgång till en stor whiteboard att ha sin Scrum eller Kanban board på. I tillägg till detta vill man ofta ha gärna 2 whiteboards till. En att ha skisser, domänmodeller och andra anteckningar som man vill ha synligt konstant, och en whiteboard för att stå och rita och prata vid.
- Datorer och Skärmar
Numera är det tack och lov standard att ha 2 skärmar vid varje arbetsplats och jag har sett arbetsplatser för utvecklare där man haft 3 och till och med 4 vilket inte har varit till en nackdel.
Som utvecklare (och testare) är mycket skärmyta alltid en fördel.
Dessutom skall man självklart ha kraftfulla maskiner så att man slipper vänta på sin dator.
Bara att behöva vänta så mycket som 5 min per timme på sin dator blir snabbt kostnader som överstiger ev. investeringskosnad i ny hårdvara. Detta räknade vi på i ett företag jag satt och såg att kostnaden för nya datorer räknades hem på 2-3 månader.
- Skrivbord och stolar
Skrivborden behöver sällan vara speciellt stora, men de skall väl rymma skärmar och tangentbord. En fördel är om de är utformade så att man kan sitta flera vid samma skärm, och därmed underlätta parprogrammering. Stolarna bör vara bekväma och lättrullade.
Min kollega Hans Brattberg kom med några utmärkta synpunkter kring skrivbord, han säger så här: “Stolar bör inte ha armstöd som gör att man hakar i varandra och som är i vägen när man vill sitta brevid varandra och parprogrammera. Dessutom är skrivbord som är skålade olämpliga, då hamnar en person för långt från skärmen när man försöker parprogrammera.” Han skickade med de 2 bilderna nedan, den ena visar tydligt vitsen med att ha ett skrivbord som åtminstone inte är skålat inåt för att möjliggöra parprogrammering.
Nästa bild visar en ritning på ett parprogrammerings skrivbord designat av de duktiga killarna på factor10.
- Lek / Inspirationshörna
Om ett team har ett ställe med inspirerande leksaker, gärna passande för den uppgift de har (roliga mobiler för mobilutvecklare, videokameror för de som jobbar med videosystem osv), så skapar man förutsättningar för kreativitet och lekfullhet, vilket i förlängningen leder till högre produktivitet.
- Frukt och dryck
Kunskapsarbete är rent fysiskt energikrävande. Hjärnan är vår främsta muskel. Genom att näring och vitaminjektioner ständigt tillgängliga kan vi utnyttja de 6-8 timmar vi spenderar på vår arbetsplats på bästa sätt. På många arbetsplatser finns det ofta godis och kakor. Det är dock bedrägligt, för även om de ger kortvariga energikickar så leder det också till att stora delar av personalen ofta är i sockerchock. Vilket kan skapa dåligt humör när den klingar av och leder till dålig hälsa i förlängningen.
- Test-miljöer, integrationsservrar mm
Allt detta hör ju också till den fysiska miljön för teamet, men är lite utanför scoopet på den här bloggposten. Men kort uttryckt tycker jag man kan säga att teamet skall ha tillgång till serverar på ett sådant sätt att de inte behöver trampa andra team på tårna eller vänta på något annat team när de vill integration och regressionstesta. Vill man vara effektiv behöver man kontinuerlig integration och därmed en server som kontinuerligt kan bygga och köra samtliga tester. Desto snabbare den är desto snabbare feedback till teamet och därmed högre produktivitet.